Join the Conversation

The Hub The History of the Site and Existing Permission

Join the Conversation

The Hub The History of the Site and Existing Permission

The History of the Site and Existing Permission

The site that currently houses Fenwick, one of Mayfair’s most famous stores, has been assembled piecemeal since the first department store was built in 1887.

Originally occupying the first-floor showroom, over time the Fenwick family went on to acquire the other 5 buildings which have evolved and merged to create the single department store which is seen today. Together the buildings present a challenging layout of different levels and inaccessible spaces, unfit for today’s world-class retail and office requirements.

In 2020, Fenwick’s brought forward proposals to retain the department store on-site and introduce a four-storey roof extension to provide additional office accommodation over levels 5 – 8 with screened plant at the roof level. These proposals would ensure that Fenwick could remain operational at the site and therefore only sought further extensions to existing buildings. These were approved by Westminster City Council and this planning permission has been implemented.

However, with our desire to deliver world-class retail space which can accommodate multiple retail tenants as well as changing standards in sustainability, we are not looking to build out the existing permission. Instead, we are bringing forward fresh proposals which will future proof the site, meet the requirements of the market today and in the future, as well as adopting leading sustainability and circular economy credentials.

 

Sign up to our mailing list

Mailing list

Disclaimer

We use ReCAPTCHA to help protect this website and its users from spam and abuse. Any information you provide us with, should you wish to do so, will be held securely and processed in line with our privacy policy. You will only be contacted in relation to the project.